Nieuws

Nieuwtjes, informatie, tech-weetjes en meer !

Google Chrome markeert HTTP-websites als niet veilig!

De vraag is: zou jij inloggen op een pagina als je weet dat jouw gegevens onbeveiligd verzonden wordt? Zou jij een bestelling plaatsen bij een wegshop als je weet dat jouw betaalgegevens onbeveiligd verwerkt worden? Waarschijnlijk niet.

In de nieuwste versie van Google Chrome (versie 53) zal je opgemerkt kunnen hebben dat er in de adresbalk een icoontje is toegevoegd. Dit icoontje informeert de gebruiker of de verbinding beveiligd is. Puur informatief.

 

Niet veilig
Vorige maand kondigde Google aan dat websites met met pagina’s, die wachtwoordvelden of welke creditcardgegevens verzamelen, per januari 2017 als “niet veilig” worden gemarkeerd wanneer deze webpagina’s niet beveiligd zijn met een SSL certificaat. Google zal dit vanaf versie 56 van Google Chrome doorvoeren. Op moment van spreken markeert Chrome deze HTTP-websites neutraal, zonder directe waarschuwing.
Dit betekent dus niet per definitie dat de verbinding “veilig” is. Chrome 56 zal gebruikers waarschuwen op webpagina’s met wachtwoordvelden of welke creditcardgegevens verzamelen.

 

Hoe werkt een SSL certificaat?
Een SSL certificaat werkt tweeledig:

  • Het garandeert de echtheid van de website bij de bezoeker.
    De browser van de bezoeker zal het SSL certificaat op echtheid controleren bij de uitgevende instantie(s).  Na een positieve validatie krijgen bezoekers een groen slotje te zien. Is het SSL certificaat ongeldig of zelfs verlopen, dan wordt een rode waarschuwing weergegeven.
  • De data tussen de bezoeker en website worden gecodeerd uitgewisseld.
    Hierdoor kunnen gegevens niet onderweg afgeluisterd of gewijzigd worden.

 

HTTP is onveilig  
Voor de lange termijn stelt Google dat alle HTTP-websites in de toekomst als “niet veilig” worden gemarkeerd. Google is namelijk van mening dat een bezoek aan een website, met name een veilige ervaring moet zijn. Wanneer je in de toekomst op een website zonder SSL certificaat komt, dan zal je de rode melding “niet veilig” te zien krijgen. 

SSL certificaat aanvragen
Wil je gelijk een SSL certificaat aanvragen voor jouw website, of wil je toch liever eerst contact met ons? Stuur ons een e-mail naar info@hostmatters.nl.