Veel gestelde vragen

#durftevragen :)!

Wat is WordPress ?

Vaak denk men bij WordPress aan een Content Management Systeem (CMS) voor blogs. Oorspronkelijk was dit ook zo, en het is nog steeds mogelijk, maar tegenwoordig kun je er meer mee dan alleen dat. Het is namelijk erg gemakkelijk om een website of zelfs een webshop met WordPress te maken. WordPress wordt ook steeds vaker door grote merken en bedrijven gebruikt om een website mee te maken, ook hier in Nederland.

WordPress dus een systeem om een blog, website en zelfs webshop (en waarschijnlijk nog wel meer) mee te beheren. Hiervoor heb je weinig kennis van programmeertalen zoals HTML, PHP of CSS nodig, omdat WordPress een CMS is. Het kenmerk van een CMS is dat je zelf alleen tekst hoeft te schrijven op een manier waarop je gewend bent, het heeft namelijk wel iets weg van de normale tekstverwerkingsprogramma’s zoals Microsoft Word, en het systeem de achterliggende code afhandelt. Zo kan jij je volledig focussen op de content, en niet op het programmeren en/of design.
De DNA van WordPress is dat het een open-source programma is. Dit houdt in dat je zelf mee kunt helpen om het te verbeteren, maar ook dat je je eigen WordPress versie mag aanpassen naar je eigen wensen. Doordat het open-source is, wordt er ook dagelijks door verschillende mensen aan gewerkt. Hierdoor worden (beveiligings)problemen vaak sneller ontdekt dan wanneer het systeem gesloten zou zijn.

Het is mogelijk om WordPress uit te breiden of aan te passen door middel van Plugins en thema’s. WordPress beschikt over een erg grote community, waardoor er op het moment van schrijven meer dan 46.000 gratis plugins en 2500 thema’s beschikbaar zijn. Plugin’s breiden, inde regel, de functionaliteit uit van WordPress en met een thema is het mogelijk om het uiterlijk van je WordPress website aan te passen, en met meer dan 2500 mogelijkheden is er voor bijna iedereen wel iets bij.