Nieuws

Nieuwtjes, informatie, tech-weetjes en meer !

Wat is een CDN ?

CDN staat voor “Content Delivery Network”. In een normale situatie staat je website op een server en wordt alle informatie opgeslagen in een database. Iedere keer wanneer een bezoeker jouw website bezoekt dan wordt de data gedownload, hierdoor verbruikt je website bandbreedte.

Wanneer een pagina, inclusief afbeeldingen en MySQL-query’s, opgevraagd wordt door een bezoeker, duurt het een aantal seconden voordat jouw pagina volledig getoond wordt op het scherm van de bezoeker. Binnen een CDN zijn er veel servers verdeeld over verschillende locaties. Op elke server wordt elke pagina van je website gecachet. Jouw website wordt dan omgezet in ‘statische’ content en wordt voor de bezoeker bereikbaar gemaakt via de dichtstbijzijnde server. Zie het als een tijdelijke fotocopy van elke pagina van jouw website. Hoe kleiner de afstand tot de server, des te sneller de pagina getoond wordt. Ook hoeft de content en alle afbeeldingen niet telkens opnieuw geladen te worden, de tijdelijk copy kan dus meteen worden getoond.

Waarom willen steeds meer webmasters gebruik maken van een ‘Content Delivery Network’? Het antwoordt is simpel: Snelheidswinst! Je merkt direct dat je website een stuk sneller getoond wordt. De tweede reden voor het gebruik van een CDN is de uptime. Gaat je server om een onduidelijke reden offline bij je webhoster, dan zal de statische content blijven bestaan binnen het CDN-netwerk. De bezoeker haalt de data van de website op via de dichtstbijzijnde server en zal dus niks merken van de downtime.

Mochten we jouw interesse hebben gewekt, vraag ons naar de mogelijkheden!